maandag 25 februari 2013

CSS3 een droom zonder einde

Als webdesigner ben je altijd maar bezig iedereen (lees: browsers en apparaten) tevreden te houden. Dit gaat vaak gepaard met ruzies, conflicten en echtscheidingen. Maar er bleek een eind te komen aan de strijd, want Internet Explorer, dat door webdesigners niet met liefde geasoceerd kan worden, zou zich 'normaal' gaan gedragen. 

En zo zou de wereld van het web vredig kunnen verder leven.

Totdat er een nieuwe standaard kwam op het Internet. CSS3. De taal die gebruikt wordt om wegpagina's op te maken. CSS, de hemel van elke designer, is nu getroffen door de echo's van de grote heren. Wat voor webdesginers betekent: meer typen. 


Een 'normale' opdracht in CSS zou er zo uit moeten zien:

#div {
transform:rotate(180deg);
}
Maar dat schrijven we tegenwoordig, door de haantjes op deze manier:
#div {
o-transform:rotate(180deg);
moz-transform:rotate(180deg);
ms-transform:rotate(180deg);
webkit-transform:rotate(180deg);
transform:rotate(180deg);
}
Met bijna alle functies van CSS3 moeten we per browser een commando geven. En dan niet een ander commando. Nee, dat is zooo raar. Gewoon hetzelfde. Maar dan wel even zeggen voor welke browser het bedoeld is.

Alsof je een bericht schrijft in de krant en deze 5 keer, exact hetzelfde plaatst met daarboven de vermelding van de doelgroep... zouden we dat pikken? Nee. Maar als webdesigner heb je geen keus. De consument neemt een browser zoals een koe gras eet. En zolang dat niet verandert, zullen we ons moeten aanpassen. Het treiteren moeten trotseren. Onze trots laten stralen vanuit een website die voor elke iedere koe te bereiken is... dat, dat is wat CSS3 ons heeft gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten